Lezen voor de Lijst

Introductie

Anne-Rose Hermer is freelance journaliste en schrijfster uit Rotterdam. De meeste boeken die ze geschreven heeft, zijn geschikt voor kinderen die lezen best ingewikkeld vinden of die doof of slechthorend zijn. Daarnaast schrijft ze artikelen voor het tijdschrift Verzamelen. Zelf verzamelt ze tv-tunes. Anne-Rose Hermer schrijft over jongeren om hun problemen onder de aandacht te brengen.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

John is zeventien jaar oud wanneer hij een ongeluk krijgt met zijn scooter. Omdat hij op de stoep reed en omdat er iets mis is met zijn verzekering moet hij alle boetes zelf betalen. John heeft echter geen werk en geen diploma's. Wat nu? Want hij wil ook een nieuwe telefoon, en mooie kleren voor een familiefeest en hij wil ook een nieuwe scooter. Er blijken vervolgens verschillende manieren te bestaan om aan geld te komen. John leent geld bij een louche handelaar op straat en sluit een lening af bij een leenkantoor. Daarnaast neemt hij wat baantjes aan die hij niet allemaal even leuk vindt. Dan zet zijn moeder hem ook nog het huis uit, omdat ze vindt dat John te weinig doet. Gelukkig blijkt John niet zo onverstandig als zijn 'vrienden' en uiteindelijk neemt hij zijn verantwoordelijkheid: hij gaat weer een opleiding doen en vraagt hulp om zijn financiële problemen op te lossen. Dat hij een leuk meisje ontmoet en dat zij zijn eerlijkheid waardeert steunt hem bij die keuze.

Moeilijkheid

Schuld is een fijn boek voor leerlingen die lezen moeilijk of vervelend vinden. Het is minder geschikt voor brugklassers, omdat het over een jongen van 17, later 18, gaat. De problemen waar John mee te maken krijgt, geldschulden en criminele vrienden, zal eerder jongeren van 14 of 15 aanspreken. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.