Lezen voor de Lijst

Introductie 
Raina Telgemeier is een nummer één New York Times bestsellerschrijver en ze heeft meerdere Eisener Arwards gewonnen. Telgemeier schrijft verhalen over en voor jongeren. Met haar boeken wil ze hen de boodschap meegeven dat alles goed komt en dat je door met elkaar te praten al snel merkt dat je veel gemeen hebt. Smile is een autobiografische graphic novel, waarin Telgemeier vertelt over haar vele operaties en haar tijd op de middelbare school. 

Inhoud 

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan het leesplezier bederven. 

Raina verliest haar voortanden door een ongelukje en moet daarom verschillende operaties en behandelingen ondergaan. Ze is onzeker over haar gebit en de beugels die ze moet dragen en doet dan ook erg haar best om erbij te horen. Op school is Raina onderdeel van een vriendinnengroepje, maar in deze groep voelt ze zich niet echt op haar gemak. Raina wordt verliefd op Sean. Ze dagdroomt veel over hem. Pas aan het eind van het verhaal, als de meiden uit haar groepje haar voor gek zetten door haar rokje naar beneden te trekken, komt ze voor zichzelf op. Ze leert dan via klasgenoot Theresa nieuwe tieners kennen bij wie ze zich veel beter op haar gemak voelt. De tieners in deze groep zijn allemaal een beetje anders en juist daardoor voelt Raina zich thuis. 

Moeilijkheid 

Smile lijkt voor Nstart-lezers een dikke pil, maar door de vele afbeeldingen en beperkte hoeveelheid tekst leest het verhaal vlot. Raina woont in Amerika. Het schoolsysteem is daar anders dan bij ons. Oplettende lezers zullen daarom soms ‘vreemde’ dingen tegenkomen, maar kennis over het Amerikaanse schoolsysteem is niet vereist om het verhaal te kunnen volgen. N1-lezers zullen de ontwikkeling die Raina doormaakt interessant vinden. Verder biedt het boek voor hen weinig uitdaging.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.