Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 15-18

 | niveau 4 | Blauwe maandagen

Introductie

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde Nederlandse schrijver van joodse komaf. Zijn ouders zijn zwaar getraumatiseerd geraakt door de Tweede Wereldoorlog; zijn moeder overleefde Auschwitz en zijn vader zat op diverse plaatsen ondergedoken. Hij zat op het Amsterdamse Vossius Gymnasium maar verliet de school toen hij voor de tweede maal bleef zitten. Zijn wens was om acteur te worden, maar dat werk bleek niet goed bij hem te passen. In 1994 brak hij door als schrijver met Blauwe maandagen, een sterk autobiografische roman, waarin onder andere de oorlogservaringen van zijn ouders zijn verwerkt.
Dit boek was het begin van een zeer succesvolle carrière. Grunberg schreef vele andere romans, die bijna zonder uitzondering zeer goed werden ontvangen, zowel in eigen land als daarbuiten. Tirza, verschenen in 2006, werd bovendien verfilmd en vrijwel gelijktijdig als toneelstuk op de planken gebracht door het Nationale Toneel. Naast romans schrijft hij ook columns, essays, korte verhalen en reportages voor kranten, weekbladen en literaire tijdschriften. Zijn werk is vertaald in 26 talen. Begin 1995 vertrok Grunberg naar New York om zich daar te vestigen. Hij heeft ook werk gepubliceerd onder een andere naam, Marek van der Jagt.

Inhoud

Blauwe maandagen is de debuutroman van de gerenommeerde schrijver Arnon Grunberg (1971). Het verhaal behandelt enkele jaren uit het leven van een jongeman, genaamd Arnon, een ware antiheld. Het eerste deel beschrijft Arnon op de middelbare school, de relatie met zijn vriendinnetjes en het joodse gezinsleven. Deze hoofdstukken worden gekenmerkt door de bittere humor waarmee de mislukking op school, het sterven van de vader en het uitraken van de liefde worden beschreven. Het tweede deel van de roman lijkt een zoektocht naar zijn verloren geliefde, Rosie. Het leven van de hoofdpersoon bevat twee constanten: alcohol en hoeren. Deze twee bieden echter geen oplossing voor zijn eenzaamheid en radeloosheid. Humor en cynisme blijven het redmiddel in zijn naargeestig bestaan.
[naar: Biblion]

Moeilijkheid

Voor beginnende N3-lezers kan het belemmerend werken dat het verhaal weinig echte actie kent en dat de ik-persoon niet innemend is waardoor identificatie moeilijk is. Wat wel pleit voor deze lezers zijn de leeftijd van de hoofdpersoon en de manier waarop deze met vallen en opstaan zijn weg zoekt in het leven. Ook de onderwerpen drank en prostitutie kunnen deze lezers nieuwsgierig maken.
Gevorderde N3-lezers zullen zich aangesproken voelen door de manier waarop de ik-persoon maatschappelijke instellingen en conventies ontmaskert. De relatie tussen de thuissituatie en levensvisie van de hoofdpersoon is voor N3-lezers het onderzoeken waard. Blijft staan dat N3-lezers die de ironie niet opmerken het boek over het algemeen saai zullen vinden.
Voor N4-lezers kunnen allusies en de werking van ironie interessant zijn. N5-lezers kunnen zich uitgedaagd voelen door Grunbergs poëtica en zijn visie op de maatschappij.

Voor een volledige analyse van de problemen en uitdagingen waarop lezers van verschillende niveaus kunnen stuiten klik je hier.