Klem! - Oldenhave, MirjamJij tegen mij - Downham, JennyUitgehuwelijkt - Hoefnagel, MarianAan de bal - Dijkzeul, LienekeHonderd uur nacht - Woltz, AnnaDe dievenbende van Scipio - Funke, CorneliaMatched - Condie, AllyDe kick - Vreeswijk, HelenBlauwe plekken - Vries, Anke deKrassen - Bogaart, Elle van denHugo's geniale wereld - Zett, SabineLatino King - Dumon Tak, BibiTIP Overleven in de wildernis 1: Neergestort - Paulsen, GaryHasse Simonsdochter - Beckman, TheaLoverboy & girl - Heyink, JoostTiffany Dop - Veldkamp, Tjibbe

Welkom bij Lezenvoordelijst Nederlands 12 t/m 15 jaar

Voor wie?

Dit deel van de  is bedoeld voor leerlingen in eerste drie klassen van het vmbo, havo en vwo en hun docenten Nederlands. Alle informatie op deze site is gratis en voor iedereen toegankelijk. Als je een account aanmaakt, kun je gebruik maken van extra functionaliteiten, zoals je boekenkast vullen, je leeslijst samenstellen, aantekeningen maken bij boeken en informatie delen.

De leesniveaus

De boeken voor leerlingen van 12 t/m 15 jaar zijn ingedeeld naar vijf niveaus. Zo kun je boeken zoeken die passen bij jouw niveau en lees je geen boeken die veel te makkelijk of moeilijk voor je zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat je steeds probeert om een stapje hoger te zetten.

Je moet dus wel weten welk niveau je op dit moment hebt. Dat doe je door hierboven te klikken op 'De leesniveaus'. Daar vind je de omschrijvingen van vijf niveaus. Lees de omschrijvingen en kies de omschrijving die het beste bij je past. Als je niet kunt kiezen tussen twee niveaus (je twijfelt bijvoorbeeld tussen instapniveau en N1), kun je het beste beginnen met een boek op het laagste van deze twee niveaus. Als je merkt dat dit boek te makkelijk voor je is, kies je de volgende keer een boek met een hoger niveau.

Zoek een boek

Om een boek te vinden op jouw niveau, ga je naar 'Zoek een boek' en klik je je eigen niveau aan. Je kunt de hele lijst bekijken, maar ook zoeken op genres (soorten verhalen, bijvoorbeeld meisjesboek, Young Adult of waargebeurd verhaal) of tags (onderwerpen, zoals criminaliteit, middeleeuwen of liefde). Als je op 'Waardering' klikt, zie je welke boeken gebruikers van deze website het mooist vonden.

Algemene informatie over een boek

Als je een titel vindt die je leuk kijkt, kun je meer informatie over het boek vinden door op de titel te klikken.

Informatie voor docenten en opdrachten

Op dit moment wordt hard gewerkt aan docentenpagina's en opdrachten bij de boeken. Bij de boeken worden drie opdrachten gemaakt op verschillende niveaus. De opdrachten passen bij het boek en gaan over dingen die het boek interessant, moeilijk of uitdagend maken.

Meer weten? 

Klik hier

Blogs

Prijs Jonge Jury 2017 voor Mel Wallis de Vries

Gepost op woensdag 7 juni 2017 door: Bea Ros

Voor de vierde keer op rij heeft Mel Wallis de Vries de prijs van de Jonge Jury gewonnen. Ze kreeg vanmiddag deze lezersprijs voor haar jeugdthriller Schuld.

Lees verder


Nominaties voor Jonge Jury 2017

Gepost op woensdag 10 mei 2017 door: Bea Ros

Drie jeugdboeken zijn genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2017. De winnaar wordt op 7 juni bekendgemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury.

Lees verder


Nieuws: Anke de Vries komt na 16 jaar met nieuw boek

Gepost op woensdag 25 november 2015 door: Coen Peppelenbos

Littekens Anke de VriesHaar boek Blauwe plekken uit 1992 is een echte blijver op de lijst, maar sinds 2000 had Anke de Vries geen nieuwe jeugdroman meer geschreven. Daar komt verandering in, want in 2016 verschijnt Littekens. 

De uitgevers geeft alvast deze informatie weg over de inhoud:

Lees verder
naar het blogarchief

De leesniveaus

NL leesniveaus

Leesniveaus 12 t/m 15 jaar
Leesniveaus 15 t/m 19 jaar 


Links

Jonge Jury

Stem ook voor de Prijs van de Jonge Jury 2015! Op de website van de Jonge Jury vind je een compleet overzicht van alle boeken die in 2013 en 2014 zijn verschenen.
jongejury.nl

Doe Maar Dicht Maar

Doe Maar Dicht Maar

Dichtwedstrijd voor alle scholieren tussen 12 en 19 jaar. De honderd beste gedichten worden gepubliceerd. Je kunt je bijdragen (ook raps en songteksten) insturen tot 5 februari 2015. 
poeziepaleis.nl