Cold skin - Herrick, StevenBoy 7 - Mous, MirjamMierenkolonie - Valentine, JennyEen gang met gele deuren - Molemaker, RomKlem! - Oldenhave, MirjamTIP Eleanor & Park - Rowell, RainbowDe hondeneters - Sterck, Marita deTIP De honden - Stratton, AllanDit is alles - Chambers, AidanGebr. - Lieshout, Ted vanDe brief voor de koning - Dragt, TonkeVrienden voor het leven - Pozzo di Borgo, Philippe (bew. Sonja Markowski)Pokerface - Tegenbosch, BuddyDe stem van Tamar - Grossman, DavidDe regels van drie - Hof, MarjolijnTwilight - Een levensgevaarlijke liefde - Meyer, Stephenie

Welkom bij Lezenvoordelijst Nederlands 12 t/m 15 jaar

Voor wie?

Dit deel van de  is bedoeld voor leerlingen in eerste drie klassen van het vmbo, havo en vwo en hun docenten Nederlands. Alle informatie op deze site is gratis en voor iedereen toegankelijk. Als je een account aanmaakt, kun je gebruik maken van extra functionaliteiten, zoals je boekenkast vullen, je leeslijst samenstellen, aantekeningen maken bij boeken en informatie delen.

De leesniveaus

De boeken voor leerlingen van 12 t/m 15 jaar zijn ingedeeld naar vijf niveaus. Zo kun je boeken zoeken die passen bij jouw niveau en lees je geen boeken die veel te makkelijk of moeilijk voor je zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat je steeds probeert om een stapje hoger te zetten.

Je moet dus wel weten welk niveau je op dit moment hebt. Dat doe je door hierboven te klikken op 'De leesniveaus'. Daar vind je de omschrijvingen van vijf niveaus. Lees de omschrijvingen en kies de omschrijving die het beste bij je past. Als je niet kunt kiezen tussen twee niveaus (je twijfelt bijvoorbeeld tussen instapniveau en N1), kun je het beste beginnen met een boek op het laagste van deze twee niveaus. Als je merkt dat dit boek te makkelijk voor je is, kies je de volgende keer een boek met een hoger niveau.

Zoek een boek

Om een boek te vinden op jouw niveau, ga je naar 'Zoek een boek' en klik je je eigen niveau aan. Je kunt de hele lijst bekijken, maar ook zoeken op genres (soorten verhalen, bijvoorbeeld meisjesboek, Young Adult of waargebeurd verhaal) of tags (onderwerpen, zoals criminaliteit, middeleeuwen of liefde). Als je op 'Waardering' klikt, zie je welke boeken gebruikers van deze website het mooist vonden.

Algemene informatie over een boek

Als je een titel vindt die je leuk kijkt, kun je meer informatie over het boek vinden door op de titel te klikken.

Informatie voor docenten en opdrachten

Op dit moment wordt hard gewerkt aan docentenpagina's en opdrachten bij de boeken. Bij de boeken worden drie opdrachten gemaakt op verschillende niveaus. De opdrachten passen bij het boek en gaan over dingen die het boek interessant, moeilijk of uitdagend maken.

Meer weten? 

Klik hier

Blogs

Nieuws: Anke de Vries komt na 16 jaar met nieuw boek

Gepost op woensdag 25 november 2015 door: Coen Peppelenbos

Littekens Anke de VriesHaar boek Blauwe plekken uit 1992 is een echte blijver op de lijst, maar sinds 2000 had Anke de Vries geen nieuwe jeugdroman meer geschreven. Daar komt verandering in, want in 2016 verschijnt Littekens. 

De uitgevers geeft alvast deze informatie weg over de inhoud:

Lees verder


Strictly vmbo: De Weddenschap gaat weer van start

Gepost op maandag 12 oktober 2015 door: Coen Peppelenbos

weddenschap 2015

De Weddenschap gaat voor de vijfde keer (jubileum!) van start. Lees drie boeken in een half jaar en krijg hulp van drie leescoaches, dat is in het kort De Weddenschap die je als vmbo'er kunt aangaan.

Lees verder


Nieuws: De leestips voor de Jonge Jury 2015 - 2016 zijn bekend

Gepost op woensdag 17 juni 2015 door: Coen Peppelenbos

Jonge Jury

Als je net van plan was om de boeken te selecteren voor de zomervakantie, dan kan onderstaand lijstje je helpen. Vijf jongeren, het Jonge Jury Boekgenootschap, hebben samen met professionals uit het boekenvak een lijst samengesteld van 25 leestips om je wegwijs te maken in het overweldigende aanbod.

Lees verder
naar het blogarchief

De leesniveaus

NL leesniveaus

Leesniveaus 12 t/m 15 jaar
Leesniveaus 15 t/m 19 jaar 


Links

Jonge Jury

Stem ook voor de Prijs van de Jonge Jury 2015! Op de website van de Jonge Jury vind je een compleet overzicht van alle boeken die in 2013 en 2014 zijn verschenen.
jongejury.nl

Doe Maar Dicht Maar

Doe Maar Dicht Maar

Dichtwedstrijd voor alle scholieren tussen 12 en 19 jaar. De honderd beste gedichten worden gepubliceerd. Je kunt je bijdragen (ook raps en songteksten) insturen tot 5 februari 2015. 
poeziepaleis.nl