Gysbreght van Aemstel - Vondel, Joost van denGysbreght van Aemstel - Vondel, Joost van denTIP Quarantaine - Versteeg, WytskeHet boek van Bod Pa - Quintana, AntonMarathonloper - Benali, AbdelkaderMandarijnen op zwavelzuur - Hermans, Willem FrederikSiegfried, een zwarte idylle - Mulisch, HarryDonderdagmiddag. Halfvier - Hemmerechts, KristienHet leven is verschrikkulluk - Jong, Raoul deTIP Op zee - Heijmans, ToineDe arkvaarders - Provoost, AnneTerug naar Oegstgeest - Wolkers, JanBezonken rood - Brouwers, JeroenNiemand in de stad - Huff, PhilipHet verrotte leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls - Keuls, YvonneHet verrotte leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls - Keuls, Yvonne

Welkom bij Lezen voor de lijst Nederlands 15 t/m 19 jaar

Voor wie?

Dit deel van de website is bedoeld voor leerlingen in de tweede fase en de vierde klas van het vmbo- en hun docenten Nederlands. Alle informatie op deze site is gratis en voor iedereen toegankelijk. Als je een account aanmaakt, kun je gebruik maken van extra functionaliteiten, zoals je boekenkast vullen, je leeslijst samenstellen, aantekeningen maken bij een boek en informatie delen.

De leesniveaus

De boeken voor leerlingen van 15 t/m 19 jaar zijn ingedeeld naar zes niveaus. Zo kun je boeken zoeken die passen bij jouw niveau en die niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn.

Je moet dus wel weten welk niveau je op dit moment hebt. Ga naar De leesniveaus. Daar vind je de omschrijvingen van zes niveaus. Lees de omschrijvingen en kies het niveau dat het beste bij je past. Als je niet kunt kiezen tussen twee niveaus (je twijfelt bijvoorbeeld tussen N1 en N2), kun je het beste beginnen met een boek op het laagste van deze twee niveaus. Als je merkt dat dit boek te makkelijk voor je is, kies je de volgende keer een boek met een hoger niveau.

Zoek een boek

Om een boek te vinden op jouw niveau, ga je naar Zoek een boek en klik je je eigen niveau aan. Je kunt de hele lijst bekijken, maar ook zoeken op genres (zoals psychologische roman, historische roman of sportliteratuur) of tags (zoals negentiende eeuw, dood, familie, multiculturele samenleving). Als je op 'Waardering' klikt, zie je welke boeken gebruikers van deze website het mooist vonden.

Algemene informatie over een boek

Als je een titel vindt die je interesseert, kun je meer informatie over het boek vinden door op de titel te klikken.

Informatie voor docenten

Bij titels met de vermelding 'Inclusief opdrachten' zijn ook docentenpagina's en opdrachten gemaakt. De docentenpagina's bevatten informatie die interessant is voor docenten, maar die mag jij ook raadplegen. 
De opdrachten passen bij het boek en gaan in op aspecten van het boek die interessant, problematisch of uitdagend zijn voor leerlingen met verschillende niveaus. Bij elk boek zijn opdrachten gemaakt op drie verschillende niveaus.

Meer weten? 

Klik hier

Blogs

Literaire prijzen voor oorlogsromans van Birney en Olyslaegers

Gepost op zondag 14 mei 2017 door: Bea Ros

Voor zijn roman De tolk van Java heeft Alfred Birney afgelopen maandag de Libris Literatuur Prijs 2017 gekregen. En vandaag kreeg Jeroen Olyslaegers voor zijn oorlogsroman Wil de Fintro Literatuurprijs.

Lees verder


Tien nominaties voor Dioraphte Literatour Prijs 2017

Gepost op woensdag 10 mei 2017 door: Bea Ros

Vijf Nederlandse en vijf vertaalde boeken maken kans op de belangrijkste prijs voor jongerenliteratuur, de Dioraphte Literatour Prijs. In september kunnen scholieren stemmen op hun favoriete boek.

Lees verder


Filmpje: A.L. Snijders bij Nederland Leest Live!

Gepost op woensdag 25 november 2015 door: Coen Peppelenbos

Snijders bij Nederland LeestVanmiddag was A.L. Snijders te gast bij Nederland Leest Live! Snijders stelde dit jaar een boek verhalen samen uit de Nederlandstalige literatuur voor de campagne Nederland Leest. In het programma reageren leerlingen op creatieve wijze op de gekozen verhalen.

Lees verder
naar het blogarchief

De leesniveaus

NL leesniveaus

Leesniveaus 12 t/m 15 jaar
Leesniveaus 15 t/m 19 jaar 


Links

Doe Maar Dicht Maar

Doe Maar Dicht Maar

Dichtwedstrijd voor alle scholieren tussen 12 en 19 jaar. De honderd beste gedichten worden gepubliceerd. Je kunt je bijdragen (ook raps en songteksten) insturen tot 5 februari 2015. 
poeziepaleis.nl

Dag van de Literatuur 2015

Dag van de Literatuur

Tweejaarlijkse literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De volgende Dag van de Literatuur is 5 maart 2015. 
dagvandeliteratuur.nl

De Inktaap

Inktaap

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlands taalgebied. Leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en van Curaçao kiezen het beste boek uit de winnaars van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben.
inktaap.org

Literatuurgeschiedenis.nl

Literatuurgeschiedenis.nl

De meest volledige en betrouwbare online bron voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
literatuurgeschiedenis.nl